Славимо солидарност

Фондација Ана и Владе Дивац започела је реализацију пројекта "Славимо солидарност", који се уз подршку Програма ЕУ "Европа за грађане и грађанке", спроводи у сарадњи са партнерима из Пољске, Мађарске, Бугарске, Македоније и Албаније.
У оквиру пројекта тренутно се споводи истраживање у свим партнерским земљама о ставовима младих људи према солидарности И хуманости према другима. У квизу на тему солидарности ће учествовати најмање 6,000 младих људи из свих наведених земаља, заједно са фокус групама које ће бити организоване.
У Србији смо средином новембра 2016. организовали фокус групе на којима је учествовало 12 младих људи. Интересовало нас је како млади доживљавају кризу, сиромаштво, ко су за њих угрожене групе становништва у Србији и шта је узрок свему томе. Посебно нас је занимало шта за младе представља појам солидарности и на шта их асоцира, као и у какве врсте хуманитарних акција би се најрадније укључили. Чули смо пуно занимљивих одговора и размишљања младих која су нас уверила да млади итекако добро разумеју појам солидарности и да су спремни да помогну другима у тешким ситуацијама.
Проверу ставова младих према појму солидарности настављамо да истражујемо путем онлајн квиза који сви млади у Србији могу попунити на http://museumofsolidarity.eu/test-solidarnosti-sr/.
Сајт пројекта и детаљи о активностима могу се наћи на www.museumofsolidarity.eu.